
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davaları açılmasında ciddiye alınması gereken önemli süreçler yaşanmaktadır. Önemli süreçlerin takip edilmesi davanın seyrini değiştirmektedir. İstenilmeyen sonuçların doğmaması adına işinin uzmanı olan başarılı ve deneyimli avukatlardan destek talep edebilirsiniz.
Açılan boşanma davalarında eşlerden birinin ikametgahında son 6 ay içerisinde birlikte bulundukları yerin mahkemesinde veya Aile Mahkemelerinde açılabilir. Eşler, bulunduğu şehirden başka bir şehre gitmiş olsalar dahi davayı oradan da açabilir. Yabancı uyruklu olan biri ile evlenilmiş ise boşanma davalarında bulundukları ülkenin mahkemesi bu davayı kabul etmişse, Türkiye’de bir tanıma tenfiz davası açılması gerekmektedir. Başka bir ülkede boşanma gerçekleşmişse Türk Mahkemelerinden de bunun tescil edilmesi gerekmektedir.
Boşanma davaları açılmasında nüfus ve adres bilgilerinin olması yeterlidir. Boşanma istemini bir dilekçe doldurularak maddi ve manevi tazminat, kusurların ne olduğu belirtilmesi fayda vardır. Çünkü yapılan incelemelerde mahkemenin verilen dilekçelere göre gerekli belge toplanılması gerekmektedir. Dilekçede aynı zamanda karşı tarafın adresi de yer alması gerekmektedir. Mahkeme ileriki aşamalarda karşı tarafın mali ve iştimal durumlarını öğrenmek ve ona göre nafaka, tazminat vb. konularda mahkemenin işleyişi açısından zaman kazanacaktır .
Anlaşmalı Ve Çekişmeli Boşanma Nedir?
Anlaşmalı boşanma, davalarında en önemli faktör evlilik bilirliklerinin en az 1 yıl bir süre geçmesi gerekmektedir. Bu yaptırımdaki temel amaç hakimlerin Aile Hukukunu kurmak zorunda oldukları için biraz daha tarafların düşünmelerini sağlamaktır. Anlaşmalı boşanma davaları enbüyük avantaj kolay ve kısa bir süre içerisinde görülebilir dava türleri arasında yer almaktadır. Anlaşmalı boşanma davalarında boşanmak amacıyla başvurulduğunda mahkemenin görülebilmesi için bir gün verilmiş olması gerekmektedir. Genellikle tek celsede boşanma sağlanabiliyor. Çekişmeli boşanma davalarında tarafların nafaka, tazminat, velayet gibi konularda anlaşamamalarından kaynaklı uzun süren dava türleridir ortalama 1-3 yıl arasında sürmektedir.
Boşanma Davası Hangi Sebeplerle Açılabilir?
Boşanma davalarında, boşanma sebepleri çok önemlidir. Geçerli bir sebep bulunmadığı takdirde dava başarı ile sonuçlanamaz. Bu sebepler içerisinde ; şiddetli geçimsizlik, cana kast etme, onur kırıcı davranışlar, zina, 6 aydan fazla sürmüş evi terk etme durumları, akıl hastalıkları bu sebepler içerisinde yer alır. Haklı sebepler dolayısıyla mahkeme açılabilir.
Boşanma davalarında tarafların avukat tutma zorunluluğu bulamasa da bir çok kişi genelde avukatı ile birlikte bu davalara katılmaktadır. Kapsamlı bir savunma ve dava hazırlığı için Avukat ve Hukuki danışmanlık önemlidir. Akşahin Hukuk bürosu bünyesinde tecrübeli ve deneyimi yüksek Aile Hukuku uzmanı Avukatları bulunmakta olup sizlere en iyi şekilde bu hizmetler verilmektedir.
Yorumunuz