Boşanma Davasının Açılabilmesi İçin Sebepler

By İstanbul Hukuk Bürosu In Aile Hukuku, Boşanma Avukatı No comments

Boşanma davaları büyük hayal ve umutlar ile kurulan evliliklerde zaman içerisinde yaşanan hayal kırıkları ve birbirlerine olan inancın, saygı ve sevginin azalmasından dolayı bu birlikteliği yasal yollarla taraflar tarafından sonlandırılmak istemesidir. Boşanma davaları, kendi içinde birçok adım ve detaylar ile sürdürülebilen dava türleridir. Yanlış atılan adımlar yüzünden davanın seyrini olumsuz yönde lehimize sonuçlanabilir. Boşanma davalarında evliliklerin kurtarılması açısından mahkeme tarafından verilen bir zaman aralıkları vardır. Boşanma davalarının açılabilmesi için mutlaka geçerli bir sebep olunması gerekmektedir.

İlgisizlik, şiddetli geçimsizlikler, zina, terk edilme durumları, hakaretler, tehditler, fiziksel saldırı gibi durumlar yüzünden boşanma davaları açılabilmektedir. Haklı bir sebep dolayısıyla dava görülebilir.

Boşanma Talebi Hangi Durumlarda Mahkeme Tarafından Reddedilir?

Taraflardan birinin zina yapması durumunda olayın üzerinden 6 ay geçmişse ve mahkemeye başvurulmadıysa daha sonradan başvurulsa dahi hakkı kaybolur. Hakimler, boşanma davalarının sonuçlanması için öncelikle taraflarda kusur aramaktadırlar. Ancak kesinlikle kusurlu olan taraflar mahkemeye başvuruda bulunamaz. Başvurulursa dahi boşanma talebi reddedilir. Örneğin çiftlerden birinin akıl sağlıyla ile alakalı dava açılmış ise karşı tarafın akıl sağlığının yerinde olduğu ispatlanırsa dava düşer.

Terk edilme durumların da evi terk eden eşe ihtarname çekilir. Eş evine geri dönerse dava düşer. Haysiyetsizlik nedeniyle dava açılmış ise bu durum kanıtlanamazsa dava düşer. Boşanma talepleri reddedildiyse reddedilen tarihten sonra tarafların ayrı yaşıyorlarsa ve bu süreç 3 yıl kadar sürerse kanıtlanabilir, boşanma davası tekrardan açılır. Aile Birlik ve beraberliğinin kalmaması yönünde sebebiyle boşanılabilir.

Çekişmeli Boşanma Nedir?

Taraflardan birinin boşanmak istememesi veyahutta nafaka, tazminat vb. konularda anlaşmamalarından dolayı uzun süren dava türleridir. Çekişmeli davalarda atılacak her adımlar çok önemlidir.  Boşanma davaları başarılı bir şekilde davayı sonuçlandırabilecek bir Boşanma Avukatı ile dava açmanız sizlere hem zaman hemde hak kayıplarının yaşanmaması yönünden katkı verebilir. Sıkıntılı sonuçların olmaması için destek alınması gerekebilir.

Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Her iki tarafın, kendi rızaları ile boşanma taleplerinde bulundukları dava türlerindendir. Taraflar arasında tazminat, nafaka, mal paylaşımı, çocukların velayetleri gibi vb. konularda daha öncesinde anlaşılmışsa  dava kolaylıkla sonuçlanabiliyor. Anlaşmalı boşanmalarda en az 1 yıl kadar evli olunmaları gerekmektedir. Bu davalarda hakimin gerçekten tarafların kendi rızaları ile boşanıp boşanmak isteyip istemedikleri alakalı hakim ikna olması gerekmektedir. Aksi durumlarda ise dava red edilebilir. Veya şahitlerin dinlenilmesi istenerek de dava sonuçlanabilir.

Akşahin Hukuk Bürosu olarak Boşanma davalarında hukuki danışmanlık ve Avukatlık hizmeti vermekteyiz. İstanbul genelinde bizlere ulaşarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz. 

www.ozlemaksahin.av.tr